De Akkerwinde

De Akkerwinde is een kleinschalige organisatie voor begeleiding aan mensen met een verstandelijke beperking en/of een autismespectrumstoornis. De organisatie is gekoppeld aan de boerderij met bedrijfstype akkerbouw van de familie Boonman, aan de Lageweg 6 Nisse. Ook is er een samenwerking met kinderopvang Windekind, aan de Lageweg 8 Nisse.

De Akkerwinde en Windekind liggen in het Nationaal Landschap “Zak van Zuid-Beveland” dichtbij het mooie dorpje Nisse. Op beide locaties komen kinderen en (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en/of een autismespectrumstoornis voor dagbesteding en zaterdagopvang. Het is ontstaan als particulier project en op 22 augustus 2001 officieel geopend door gedeputeerde van zorg, dhr. G. de Kok van de provincie Zeeland.

Samenwerking Windekind

In mei 2011 heeft Kinderopvang Windekind zich gevestigd naast werk- leerboerderij De Akkerwinde. Op kinderopvang Windekind kunnen baby's, dreumesen en peuters spelen en ontwikkelen in de prachtige natuurrijke omgeving. Deelnemers van De Akkerwinde krijgen de mogelijkheid om te helpen bij Windekind. Bijvoorbeeld met het snijden van fruit, schoonhouden van kamers, was en vaat, het bereiden van een heerlijke lunch. Ook het voorlezen van een prentenboek, ondersteunen bij knutselactiviteiten of meewandelen met de baby’s en peuters behoort tot de activiteiten. Daarnaast verzorgen de deelnemers bij Windekind de dieren en helpen ze bij administratieve werkzaamheden. Klik hier om naar de website van Kinderopvang Windekind te gaan.

Mijlpalen

  • In augustus 1999 is de werk- leerboerderij gestart als stage-adres voor een aantal leerlingen van De Klimopschool.
  • Vanaf 2003 hebben deze jongvolwassenen hun (meest voltijds) dagbesteding op de werk- leerboerderij. In januari 2002 is De Akkerwinde gestart met een project voor zaterdagopvang aan kinderen en jongeren van 4 tot en met 20 jaar met een verstandelijke beperking en/ of een autismespectrumstoornis.
  • Vanaf augustus 2002 heeft De Akkerwinde een samenwerkingsverband met de Klimopschool voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen. Dit houdt in dat een aantal dagen per week leerlingen in de leeftijd van 12 tot 20 jaar o.l.v. hun eigen leerkracht op de boerderij komen leren werken.
| Meer
Ontwerp & realisatie: Nilsson