Zaterdagopvang

Activiteiten

4-9 jaar

Kinderen tussen de 4 en 9 jaar met een verstandelijke beperking en/of een autismespectrumstoornis bieden wij in de ruimtes van Windekind een leuke zaterdag. Er wordt gewerkt in een groep van maximaal 7 kinderen met 2 professioneel begeleiders.

Gezellig samen op de bank een prentenboek lezen, knutselen of kleuren vinden alle kinderen leuk. Maar bij De Akkerwinde spelen we ook met tarwe, mos of kastanjes en we bakken onze eigen koekjes. Buiten zijn er heuvels en boomstammetjes waar de kinderen op kunnen klimmen en klauteren. Er is een waterpomp om lekker met zand en water te kliederen. Bij de kippen kunnen de kinderen verse eitjes rapen en natuurlijk zijn er dieren om te knuffelen en te aaien.

9-20 jaar

Kinderen en jongeren (9-20 jaar) met een verstandelijke beperking en/of een autismespectrumstoornis zijn op zaterdagen van harte welkom om op de boerderij leuke dingen te komen doen! Op de zaterdagen komen de kinderen/ jongeren samen in een groep van maximaal tien. Daarbij zijn twee of drie begeleiders aanwezig om samen met de deelnemers te knutselen, te koken en bakken, de dieren te verzorgen, in de tuin te werken, in de houtbewerkingsruimte te timmeren, zagen en schilderen en om samen te eten.

Regelmatig wordt een uitstapje gedaan  (bijvoorbeeld naar het strand, naar het bos, bowlen, midget-golf, zwemmen of naar een pannenkoekenrestaurant). Tijdens de pauzes mogen de deelnemers kiezen wat ze willen doen: op de grote trampoline, op een grote step of een skelter of bijvoorbeeld even knuffelen met de konijnen!

Groepen

De indeling in groepen is steeds hetzelfde. Iedere groep komt 1 x per 2 weken bijeen op de boerderij. Zo weten deelnemers altijd van te voren wie er komen en leren ze elkaar goed kennen! Soms ontstaan vriendschappen tussen de deelnemers. Voor de deelnemers tussen 9-20 jaar organiseren we jaarlijks een vakantieweekend.

Doelstellingen zaterdagopvang

Voor de zaterdagopvangplaatsen gelden de volgende doelstellingen:

  • De Akkerwinde biedt de kinderen en jongeren, die door hun beperking  of stoornis in hun eigen omgeving vaak weinig sociale contacten met leeftijdgenootjes hebben, een leuke, leerzame en gezellige vorm van vrije tijdsbesteding in een vaste groep.
  • De Akkerwinde laat de deelnemer kennis maken met en meewerken op een bedrijf met duurzame zorg voor de natuur.
  • De Akkerwinde biedt de deelnemer zowel boerderijspecifieke als andere activiteiten en werkzaamheden.
| Meer
Ontwerp & realisatie: Nilsson